脡s un dels components majoritaris dels olis essencials de diferents g猫neres de plantes labiades (Thymus spp., Lavanda spp., etc.).
Segons les condicions ambientals i del tipus de preparat el timol pot actuar en major o menor mesura per evaporaci贸 o per contacte. El timol t茅 una evaporaci贸 molt irregular segons la temperatura ambiental. Els vapors de timol maten les varroes quan es troba a unes concentracions de 5–6 渭g/l.
Per sota dels 20潞C l’evaporaci贸 茅s molt baixa i augmenta per 20 quan la temperatura passa de 20 a 35潞C. Amb temperatures massa altes l’evaporaci贸 pot ser excessiva produint elevades mol猫sties en les abelles i sovint la fugida de la col貌nia.
Amb temperatures inferiors als 18潞C les abelles tendeixen a formar una bola hivernal dificultant encara m茅s la circulaci贸 dels vapors.
Els diversos excipients i suports utilitzats en els productes elaborats tenen com a objectiu amortir la variabilitat de l’evaporaci贸 del timol a diferents temperatures.
Els vapors de timol pesen m茅s que l’aire i, per tant, tendeixen a baixar. Aix貌 fa que els tractaments amb aquest producte s’hagin de situar a la part superior del rusc, a sota del tapa quadres, per d’aquesta manera aconseguir que els vapors es dispersin per l’interior del rusc.
En ruscs de tipus Layens, que tenen els cap莽als dels quadres junts, es pot optar per situar els tractaments entre els quadres o a la part superior retirant un quadre de la caixa i deixant espais entre els quadres.
La variabilitat en l’evaporaci贸 del timol fa que sigui essencial la valoraci贸 de quin tipus de formulaci贸 i suport s’utilitza i en quina 猫poca i temperatures es realitza el tractament.
Autor: Manel Sim贸n
Foto: www.apinorte.com
